De ce să consumam iaurt?

Iaurtul este listat oficial în topul alimentelor sănătoase încă din anul 1950. Este un aliment simplu, dar cu beneficii majore pentru organismul nostru. Este consumat zilnic de miliarde de oameni din întreaga lume, iar peste 30% din populaţia globului consumă iaurt în mod regulat, fiind plasat de specialişti pe locul doi în ierarhia alimentelor sănătoase, din perspectiva raportului de nutrienţi esenţiali versus aportul caloric, după fructe şi legume.

Mic dejun sănătos. Prânz rapid. Cină uşoară. Acesta poate fi Iaurtul de altădată. Caracterizat de nutriţionişti drept un aliment viu, un aliment care stimulează imunitatea, Iaurtul este un produs fermentat, obţinut din lapte de vacă sub acţiunea unei microflore specifice – lactobacteriile Lactobacillus bulgaricus şi Streptococus termophilus). Acestea se găsesc în stare vie pe toată perioada de valabilitate a iaurtului şi stimulează refacerea florei intestinale distrusă de alimentaţia dezechilibrată sau de abuzul de medicamente, în special de antibiotice.

Cum acţionează probioticele din iaurt?

  • Repopulează cu bacterii prietenoase intestinul, dacă acestea au fost distruse de consumul de antibiotice;
  • Ajută digestia şi combat anumite afecţiuni cauzate de bacteriile neprietenoase;
  • Previn şi tratează diareea, chiar şi pe cea virală cu rotavirus (este cel mai frecvent virus cauzator de diaree la copii);
  • Opresc popularea tractului gastrointestinal cu bacterii parazite;
  • Uşurează simptomele sindromului de colon iritabil sau ale bolilor cronice inflamatorii (boala Crohn şi colita ulcerativă);
  • Previn şi /sau reduc recurenţa infecţiilor vaginale şi a infecţiilor tractului urinar;
  • Îmbunătăţesc absorbţia lactozei la persoanele cu intoleranţă la lactoză;
  • Măresc răspunsul imun; studiile au arătat că iaurtul din lapte care conţine lactobacilli sau bifidus suplimentar poate să îmbunătăţească răspunsul imun natural;
  • Ajută la tratamentul infecţiilor respiratorii precum sinuzita, bronşita sau pneumonia;
  • Scad riscul alergiilor; exemplele includ astmul, alergiile alimentare la lapte, reacţiile dermatologice sau eczema;
  • Au efect în reducerea nivelului de colesterol;
  • Reduc riscul recurenţei cancerului de vezică o dată ce această tumoare a fost tratată.