Iaurtul și cancerul intestinal

De ce oamenii de știință cred că iaurtul poate reduce riscul de cancer intestinal

Întotdeauna am crezut că iaurtul, o sursă bogată de probiotice, ar putea conține și microbiomul intestinal. Dar un nou studiu internațional face legătura între consumul a cel puțin două pahare de iaurt pe săptămână, și un riscul redus de cancer intestinal la bărbați.

Adăugarea câtorva linguri de iaurt în smothie-ul de dimineață, în sosurile pentru mesele principale cel puțin de două ori pe săptămână ar putea contribui la reducerea riscului de cancer intestinal, se arată într-un studiu recent.
Într-un studiu care a durat 26 de ani și a implicat peste 32.600 de bărbați și aproape 56.000 de femei, realizat de cercetători chinezi și americani, s-a constatat că consumul a două sau mai multe porții de iaurt în fiecare săptămână poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta tumori.
Aceste tumori (adenoame) se crede că precedă dezvoltarea cancerului intestinal, cel puțin la bărbați.


“Am constatat că aportul de iaurt poate reduce riscul de adenom convențional, în special a celor cu potențial ridicat de malignitate.”

Potrivit cercetărilor publicate luna aceasta în revista BMJ, participanții la studiu de sex masculin care au consumat două sau mai multe porții de iaurt pe săptămână au un risc cu 19% mai mic să dezvolte un adenom convențional, comparativ cu bărbații care nu au mâncat prea mult iaurt. Iubitorii de iaurt au fost, de asemenea, cu 26% mai puțin susceptibili de a dezvolta adenoame maligne.
Am constatat că aportul de iaurt poate reduce riscul de adenom convențional, în special, cei cu potențial ridicat de malignitate”, se arată în studiu.
Nu a fost observat același efect al consumării a două porții de iaurt pe săptămână și pentru femei.

De ce iaurtul este atât de puternic?

Deși nu se știe de ce iaurtul a produs acest efect asupra colonului masculin, autorii studiului presupun că efectul ar putea fi legat de cele două probiotice existente în iaurt – Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophiles – și capacitatea lor de a reduce nivelurile de carcinogene.
Acestea explică faptul că pH-ul scăzut al colonului este mult mai ospitalier pentru probiotice.
„Iaurtul poate, de asemenea, reduce riscul de adenom prin exercitarea efectelor antiinflamatorii asupra mucoasei colonului și ameliorarea disfuncțiilor intestinale, spun autorii studiului.
„Pentru pacienții de sex masculin cu adenom prezent cu permeabilitate intestinală crescută, iaurtul poate avea efecte benefice mai mari comparativ cu femeile”.

Un intestin sănătos este esențial pentru starea noastră de sănătate generală

Dieteticianul și Ambasadorul Bowel Cancer Australia, Julie Meek, confirmă că este foarte probabil ca iaurtul – o sursă bogată de probiotice care ajută la producerea de bacterii sănătoase în intestine sau microbiome – să aducă îmbunătățiri la sănătatea intestinului.

„O intestin sănătos este esențial pentru sănătatea noastră generală și iaurtul contribuie la aceasta”, explica Meek.

„Unele cercetări au arătat că iaurtul poate exercita anumite efecte antiinflamatorii asupra colonului și poate ajuta la problemele mucoasei intestinale, ambele putând reduce riscul de apariție a cancerului colorectal.

Creșterea populației de bacterii benefice în microbiota intestinală aduce beneficii pentru sănătatea noastră generală și poate reduce factorii de risc pentru cancerul intestinal, cum ar fi obezitatea. ”
Perioada de studiu s-a desfășurat între 1986 și 2012. La fiecare patru ani, participanții au furnizat informații detaliate despre stilul de viață și dietă, inclusiv cantitatea de iaurt pe care au mâncat-o. Rezultatele arată că 5811 adenoame au apărut la bărbați și 8116 la femei.

Cercetătorii au observat că există o tendință de reducere a riscului de apariție a adenoamelor de unul sau mai mulți cm. Cu toate acestea, nu a existat nici o asociere observată între consumul de iaurt și adenoamele cu potențial mai periculos.
Studiul a fost unul observator și nu a putut stabili cu exactitate cauze și efecte. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a confirma concluziile. Cu toate acestea, Meek îi încurajează pe toți australienii să includă iaurtul în dieta zilnică.

Iaurtul cu conținut scăzut de zahăr este întotdeauna un lucru bun

Consumul de iaurt este o intervenție fără efecte secundare pentru a vă îmbunătăți sănătatea, mai ales dacă vă bucurați de aromă. Nu numai că este bogat în probiotice, ci este și o sursă bogată de proteine și calciu.
Meek sfătuiește ca oamenii să se îndepărteze de soiurile de iaurt cu zahăr adăugat și optează pentru combinațiile naturale.
„A fi proactiv cu privire la modificările stilului de viață vă poate ajuta, de asemenea, să reduceți riscul de cancer intestinal, pe care acest studiu îl susține, dar unii factori de risc nu pot fi modificați, inclusiv istoricul familiei, genetica și vârsta”, spune Meek.

De aceea este foarte important să participi la screening în funcție de nivelul individual de risc și de a fi conștient de riscul de cancer intestinal. Potrivit Bowel Cancer Australia, 98% din cazurile de cancer intestinal pot fi tratate cu succes atunci când detectate devreme.

Sursa: www.sbs.com.au