Iaurtul și sănătatea oaselor

Consumul de produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, este legat de o creștere sănătoasă a oaselor atunci când suntem tineri, pierderi osoase reduse când suntem mai în vârstă și un risc mai scăzut de oase rupte la bătrânețe. Aceste beneficii observate în toate etapele vieții se realizează prin mai multe mecanisme. Nu numai că iaurturile oferă elemente nutritive vitale pentru oasele sănătoase puternice, dar conțin și probiotice, care pot aduce beneficii osoase prin modificarea microbiotei care trăiește în intestinul nostru.

De obicei nu avem în gând sănătatea oaselor când vine vorba de pregătirea copiilor pentru o viață lungă și sănătoasă. Dar copilăria și adolescența sunt cel mai bun moment pentru a ne concentra pe sănătatea oaselor, deoarece aproape toată masa osoasă este construită în acești ani. Acționând acum, îi puteți pregăti pentru oase puternice pe tot parcursul maturității și pentru a preveni rupturile la vârsta lor mai înaintată.

Și care e cea mai bună metodă de a obține oasele super-puternice? Încurajați copiii să mănânce sănătos și să facă multe exerciții, spun autorii acestui articol.

 
Produsele lactate sunt o comoară de nutrienți esențiali pentru cresterea oaselor, incluzând calciu, proteine, magneziu, potasiu, zinc și fosfor. Practicarea sportului în timpul copilăriei este, de asemenea, o metodă recunoscută pentru construirea oaselor puternice.

 
Dar, încă mai avem multe lucruri pe care nu le știm despre dezvoltarea osoasă. Autorii au studiat un grup de copii mici din Brazilia pentru a afla mai multe despre efectele alimentelor lactate, iaurturilor si practicarea sportului asupra rezistenței osoase, măsurată prin densitatea minerală osoasă (BMD) și pentru a vedea dacă există diferențe între băieți și fete.

 
Consumul crescut de iaurt a fost asociat cu valori crescute ale DMO (densitate minerală osoasă).

Cercetătorii au examinat dietele copiilor la vârsta de 4 ani și din nou la 6 ani. Ei au descoperit că cei de 4 ani au băut lapte mai des decât cei de 6 ani, dar aceasta a fost compensată de către copiii de 6 ani care mănâncă mai mult iaurt și brânză.

 
Au fost efectuate scanări pentru măsurarea DMO la copii de 6 ani. O doză mai mare de produse lactate pe zi a fost asociată cu valori crescute ale DMO în totalul corpului și la nivelul coloanei vertebrale (spate) atât la băieți, cât și la fete. Această asociere a fost cea mai mare pentru copiii care mănâncă cel puțin trei porții de iaurt în fiecare zi.

 

Studiul nostru a demonstrat o asociere pozitivă între consumul de produse lactate și DMO-ul corpului total și a leziunilor la nivelul coloanei vertebrale la vârstă fragedă. „- Bielemann et al, 2018.

 

La fel cum mușchii devin mai puternici când îi folosim, oasele fac același lucru. Deși orice activitate fizică este bună pentru sănătatea generală, activitățile ca alergarea, alpinismul, săriturile și mersul pe jos, sunt deosebit de bune pentru construirea oaselor. Forțele pe care aceste activități le exercită asupra oaselor, în special în zonele de susținere, precum coloana lombară, le fac mai puternice.

 
În acest studiu, au fost analizate rapoartele părinților privind creșterea activității fizice la copii cu vârste de 4 și 6 ani, iar concluziile au arătat valori mai mari pentru DMO numai la băieți la vârsta de 6 ani. Activitatea fizică a fost măsurată, de asemenea, la vârsta de 6 ani, si utilizând un dispozitiv legat la încheietura mâinii copilului. Nivelurile mai mari ale activității fizice măsurate utilizând dispozitivul de încheietură a mâinii (activitatea fizică globală și timpul petrecut în activitatea fizică moderată până la intensivă) au fost asociate cu DMO la nivelul corpului și DMO la nivelul coloanei lombare la băieți și la fete.

 

„Consumul de produse lactate și activitatea fizică par a fi la fel de importante pentru DMO în copilărie.” – Bielemann et al, 2018.

 

Autorii au concluzionat că aportul crescut de alimente lactate și un nivel mai ridicat al activității fizice la vârsta de 4-6 ani au fost asociate cu o DMO mai mare la vârsta de 6 ani. Produsele lactate și activitatea fizică par să-și exercite efectele asupra DMO independent unul de celălalt, spun autorii.

 
Sursa: Bielemann RM, Dos S Vaz J, Domingues MR et al. Are consumption of dairy products and physical activity independently related to bone mineral density of 6-year-old children? Longitudinal and cross-sectional analyses in a birth cohort from Brazil. Public Health Nutr. 2018;21:2654-2664.