Sos Tzatziki din iaurt cu castraveţi şi usturoi

Iaurt gras, castraveţi proaspeţi, usturoi. Este atât de cremos, de răcoritor şi de parfumat! Însoţeşte fripturile şi carnea (în special miel sau oaie) sau legumele coapte la grill. Se face în doi timpi şi trei mişcări şi conţine ingrediente ieftine, la îndemâna tuturor.

Tzatziki are origine grecească şi se face din iaurt natural. Sunt păreri care spun că tzatziki original nu conţine mentă sau zeamă şi coajă de lămâie şi că nici nu se face cu amestec de iaurt + smântână. Ţine totuşi de gustul fiecăruia şi contează prea puţin pentru cei dragi dacă este chiar reţeta originală atâta timp cât le place. Aşa că folosiţi cu încredere un strop de zeamă de lime (sau lămâie). Îi dă o notă parfumată-acrişoară deosebită. Puteţi combina iaurtul şi cu puţină smântână fermentată (min 19% grăsime).

O altă observaţie ar fi scurgerea şi stoarcerea temeinică a bucăţelelor de castravete înainte de a le pune în tzatziki. Se pot rade şi pe răzătoarea mare însă tăiate bastonaşe dau un aspect mai plăcut preparatului.

Merită făcute porţii duble din acest sos Tzatziki pentru că se păstrează bine 2-3 zile la frigider în recipient închis ermetic şi e foarte bun rece.

Ingrediente:

  • 400g Iaurtul de altădată sau amestec de Iaurtul de altădată cu smântână
  • 1 castravete mare sau 4-5 mici
  • sare, piper
  • zeamă de la jumătate de lămâie sau lime (opţional)
  • 5-6 căţei de usturoi zdrobiţi
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • puţin cimbru verde (opţional)
  • o mână de mărar verde tocat