Știați că…?

  • Bacteriile folosite la fabricarea iaurtului sunt cunoscute sub numele de culturi de iaurt. Fermentarea lactozei de către aceste bacterii produce acid lactic, care acționează asupra proteinei din lapte pentru a conferi iaurtului textura și aroma caracteristice.
  • Deși ciobanii turci au transformat laptele în iaurt gustos încă din 3000 î.Hr., a fost necesară afecțiunea intestinală a regelui francez pentru a introduce iaurtul în Occident. Atunci când François I a avut o suferință gastrointestinală recurentă în 1542, cei mai buni medici francezi nu au găsit o modalitate de a-l ajuta. Suleiman Magnificul, sultanul Imperiului Otoman și aliatul francezilor, a trimis pe unul dintre doctorii săi la Curtea Franceză cu un remediu miraculos: iaurtul.
  • 6 februarie este Ziua Națională a iaurtului congelat.
  • 9 noiembrie este Ziua Națională a Iaurtului Grecesc.
  • Deoarece laptele de vacă este disponibil în toată lumea, este cel mai des utilizat la fabricarea iaurtului.
  • În Statele Unite, „iaurtul” este un termen reglementat federal, care se poate referi numai la produsele create cu una sau ambele bacterii Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.
  • Americanii consumă peste 300.000 de tone de iaurt în fiecare an.
  • Iaurtul nu este doar o gustare sănătoasă, ci si conține niveluri ridicate de acid lactic care mentin pielea sănătoasă. Iaurtul a fost folosit de mult timp ca hidratant natural pentru revitalizarea pielii obosite și uscate. Această practică datează din India antică.
  • Deși bucătăria franceză poate fi mai strâns asociată cu mâncăruri care suna galic, cum ar fi ratatouille sau coq au vin, o bază cotidiană a dietei franceze este ceașca cu iaurt. Mai mult de jumătate din populația Franței încorporează iaurtul în viața lor de zi cu zi. Poftă bună!